program do układania jadłospisów

CUKIER & CUKRY – bezpieczna dla zdrowia ilość cukrów w diecie

Większość z nas lubi słodki smak, który bardzo często w postaci słodyczy traktowany jest w kategoriach nagrody zwłaszcza względem dzieci.

Cukry inaczej zwane węglowodanami, należy wprowadzać do diety, jednak nie należy ich spożywać w nadmiarze. Nie od dziś wiadomo, że spożycie zbyt dużych ilości cukru powoduje otyłość, która obecnie traktowana jest jako choroba cywilizacyjna. Mówiąc o cukrze najczęściej mamy na myśli białe kryształki z cukiernicy, którymi słodzimy kawę, herbatę.

Prawda jest jednak nieco inna i dlatego warto przyswoić pojęcia dotyczące podziału tej grupy składników:

  • cukry proste – często nazywane też po prostu cukrami, to jednocukry (glukoza, fruktoza) lub dwucukry (sacharoza – cukier z cukiernicy, laktoza). Cukry te występują w żywności w formie naturalnej lub przetworzonej. Fruktozę znajdziemy w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Sacharoza to z kolei główny składniki cukru trzcinowego i cukru buraczanego;

  • cukry proste dodane – to cukry, które zostały dodane do żywności podczas jej produkcji lub cukry dodane podczas przygotowywania posiłków; to właśnie w cukrze dodanym upatruje się głównej przyczyny otyłości i chorób serca;

  • cukry wolne – to cukry dodane do żywności przez producenta, kucharza lub konsumenta plus cukry naturalnie występujące w miodzie, syropach i sokach owocowych.

 

Jaka jest zatem bezpieczna dla zdrowia ilość cukrów w diecie?

Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10% ogółu energii. Jednakże należy zaznaczyć, że 10 % energii z cukru obejmuje zarówno cukier dodany, jak i cukier zawarty w owocach i sokach owocowych.

W związku z powyższym WHO rekomenduje dawkę idealną na poziomie 5 % ogółu energii (źródło: http://www.who.int).

Poniżej przykładowe obliczenia dla zalecanej oraz idealnej dawki spożycia cukru dla dorosłej zdrowej osoby o średnim zapotrzebowaniu na energię na poziomie 2000 kcal (zapotrzebowanie na energię dla danej grupy wiekowej można odczytać z opracowania udostępnionego przez IŻŻ– http://www.izz.waw.pl/normy-zwienia )

Zalecana dawka spożycia cukru: mniej niż 10 % z 2000 kcal =200 kcal

równowartość 10 łyżeczek cukru (50 g)

Idealna dawka spożycia cukru: mniej niż 5 % z 2000 kcal = 100 kcal

równowartość 5 łyżeczek cukru (25 g)

Zalecenia dla dzieci dotyczące cukrów w diecie są takie same. Trzeba jednak pamiętać, że średnie dzienne zapotrzebowanie na energię u dziecka jest dużo mniejsze niż osoby dorosłej, dlatego też ilościowy udział cukru w diecie dziecka powinien być dużo mniejszy.

Zalecenia WHO dotyczą każdego rodzaju cukrów wolnych, więc nie tylko cukru z cukierniczki (sacharozy) lecz również tych pochodzących z naturalnych produktów np. miodu, syropu klonowego, soków owocowych itp.

Cukier znajdziemy w składzie wielu produktów, nawet tych, które powszechnie uważamy za bezpieczne.

Produkty mleczne - jogurty zwyczajowo traktujemy jako lekką przekąskę jednak czytając etykiety popularnych na rynku produktów, bardzo szybko zorientujemy się że stanowią cukrową pułapkę. W wykazie składników znajdziemy cukier biały (sacharoza) jak również coraz częściej stosowany syrop glukozowo - fruktozowy. W zależności od rodzaju jogurtu zawartość cukru wynosi od 4 g (jogurt naturalny) aż do nawet 23 g /100 g (jogurt owocowy). Analogicznie należy uważać na owocowe maślanki i kefiry.

Szczególnie rodzice powinni zwrócić uwagę na to, że jogurty czy deserki przeznaczone dla dzieci (z nazwą lub grafiką na opakowaniu o tematyce dziecięcej) także mają większą ilość cukru. Najbardziej słodkie są produkty mleczne dla dzieci z dołączonymi do opakowania czekoladowymi kulkami, groszkami lub drażetkami.

Napoje i wody smakowe – to kolejna grupa produktów stanowiąca cukrową pułapkę. Nieświadomy rodzic kupuje dla dziecka wodę o smaku owocowym tymczasem jest to słodki napój, który w butelce o pojemności 250 ml może zawierać od 4-5 łyżeczek cukru. Szklanka bardzo popularnej coli to 26 g cukru czyli aż 5 łyżeczek cukru – wystarczy wypić 2 szklanki coli by przekroczyć wartość zalecaną przez WHO.

Warto wiedzieć, że zgodnie z obowiązującym prawodawstwem unijnym oraz krajowym, producenci mają zakaz dodawania cukru do soków owocowych. Sok jest produktem w pełni naturalnym, a cukier, który się w nim znajduje pochodzi wyłącznie z owoców, z których został wyprodukowany.

Śniadaniowe płatki zbożowe – czekoladowe kuleczki, miodowe kółeczka, poduszeczki wypełnione słodkim nadzieniem itp. kuszą zwłaszcza dzieci dla których bardzo często producent przygotował dodatkowe niespodzianki lub gadżety. Niestety również płatki zawierają bardzo wysoką zawartość cukru na poziomie nawet 35 g /100 g produktu co oznacza, że praktycznie 1/3 opakowania to sam cukier.

Co można zrobić by kontrolować spożycie cukru ?

Mając wiedzę, jaka ilość cukrów w diecie jest szkodliwa, należy kontrolować ich spożycie. Cukier jest ukryty niemal we wszystkich produktach i bardzo ciężko jest wyeliminować go z diety. Jednym ze sposobów ograniczania spożycia znacznych ilości cukrów jest czytanie etykiet. Zgodnie z obowiązującym prawem na każdej etykiecie produktu opakowanego, producent musi podać wartość odżywczą produktu przynajmniej w przeliczeniu na 100 g, która poza wartością kaloryczną, białkiem, tłuszczem, solą uwzględnia węglowodany w tym cukry.

Producent ma również możliwość wyróżnienia swojego produktu poprzez zamieszczenie na etykiecie oświadczeń żywieniowych dotyczących zawartości cukrów w produkcie, pod warunkiem spełnienia określonych prawem warunków, tj.:

  • niska zawartość cukrów - oświadczenie, że środek spożywczy ma niską zawartość cukrów może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g dla produktów stałych lub 2,5 g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych;

  • nie zawiera cukrów - oświadczenie, że środek spożywczy nie zawiera cukrów może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,5 g cukrów na 100 g lub 100 ml;

  • bez dodatku cukru - oświadczenie, że do środka spożywczego nie zostały dodane cukry może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt nie zawiera żadnych dodanych cukrów prostych, dwucukrów ani żadnych innych środków spożywczych zastosowanych ze względu na ich właściwości słodzące. Jeżeli cukry występują naturalnie w środku spożywczym, na etykiecie powinna się również znaleźć następująca informacja: zawiera naturalnie występujące cukry.

Podsumowując, dobrze zbilansowana dieta ułożona zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi nie powinna generować ochoty na produkty wysokocukrowe. Bardzo ważne jest czytanie etykiet w tym informacji o wartości odżywczej celem dokonywania świadomych wyborów. Niezwykle ważnym aspektem pozwalającym eliminować ryzyko powstawania chorób związanych z nadmiernym spożyciem cukru jest edukacja żywieniowa, która powinna obejmować m.in. dzieci, rodziców jak również osoby odpowiedzialne za organizację żywienia zbiorowego w placówkach oświatowo-wychowawczych. To od rodziców zależy sposób żywienia dzieci, a w efekcie ich zdrowie. Złe nawyki żywieniowe, które zostaną przekazane najmłodszym niestety będą w konsekwencjach trudne do wyeliminowania na kolejnych etapach rozwojowych.

 

Renata Pobrotyn-Szadkowska

www.haccp-safe-food.pl

Dlaczego warto wybrać dedykowany program dla firmy cateringowej?

Firmy cateringowe coraz odważniej wkraczają na Polski rynek. Zdrowa żywność cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, skutkiem czego ludzie sięgają po posiłki pudełkowe, które mają obliczone kalorie na każde danie. To z kolei sprawia, że firmy cateringowe mają pełne ręce roboty, oferują swoim klientom różne warianty diet. Duży obrót wymaga odpowiedniej organizacji zarówno w sferze finansowej jak i względem produktów, które dostarczamy naszym klientom. Na całe szczęście możemy pozytywnie wpłynąć na ten aspekt, sięgając po dedykowane oprogramowanie dla firm cateringowych, które potrzebują wsparcia, organizacji i jakości w codziennej pracy.

Dedykowana aplikacja skierowana w stronę firm cateringowych

Odpowiedzią na dzisiejsze potrzeby firm cateringowych będzie aplikacja o nazwie „Wikt”, która posiada specjalne rozszerzenie dedykowane dla firm cateringowych. Dzięki temu oprogramowanie zostało dostosowane do realiów jakie panują w firmach cateringowych. Dzięki szerokiej funkcjonalności aplikacji możemy układać posiłki dietetyczne dla różnych grup naszych klientów, którzy mają określone oczekiwania i potrzeby.

Jak wiadomo, w tym aspekcie jest bardzo dużo wyjątków, ponieważ coraz większą grupę klientów firm dietetycznych stanowią alergicy, w których dietach trzeba wykluczyć odpowiednie składniki, mogące utrudnić im funkcjonowanie. Bardzo dobrym przykładem jest gluten bądź nabiał, które w wypadku wielu osób wykluczają możliwość spożywania powyższych wartości. Dzięki oprogramowaniu WIKT będziemy mogli realizować odpowiednie diety także dla takcih osób, które potrzebują określonej żywności.

Oprogramowanie WIKT w pierwszym momencie było skierowane dla dietetyków. Skutkiem tego posiada wiele opcji i funkcji, które możemy wziąć pod uwagę podczas tworzenia konkretnej diety. Aplikacja z czasem została jednak rozwinięta o zupełnie nowe funkcjonalności, które zostały przypisane do konkretnych wersji. W wypadku firm cateringowych jest to wersja dostosowana do tego typu działalności, która ma uwzględniać wszystkie potrzeby, jakie ma firma cateringowa w dzisiejszych czasach.

Dzięki oprogramowaniu WIKT będziemy mogli szybko i wygodnie określać kaloryczność posiłku, tworzyć kopię diety i modyfikować tylko określone elementy. Dzięki temu szybciej i wygodniej opracujemy diety dla osób posiadających różne schorzenia a także dla klientów, którzy muszą wykluczyć konkretne wartości żywieniowe ze swoich codziennych posiłków.

Zgodny z dzisiejszymi standardami

WIKT został opracowany w ten sposób, aby dostarczyć wszystkim firmom cateringowym w pełni zgodne dane. Skutkiem tego, program został stworzony we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia, skutkiem czego bierze pod uwagę wszystkie przeliczniki IŻŻ, które są w pełni miarodajne i zgodne ze stanem faktycznym. Dzięki temu program jest także zgodny z tym, jakie zalecenia posiada sanepid w kwestii układania jadłospisu. Wykorzystując w swojej codziennej działalności WIKT, możemy cieszyć się pełnym wsparciem i możliwością informowania klientów o tym, że nasze diety i jadłospisy są w pełni skonsultowane z IŻŻ i sanepidem.

Jakość pracy dzięki w pełni jakościowemu i funkcjonalnemu oprogramowaniu

Dedykowane oprogramowanie od zawsze jest najlepszym wyborem dla każdej branży. Bez względu na to, czym się zajmujemy w naszej codziennej działalności, specjalnie opracowane oprogramowanie będzie wspierać wszystkie nasze decyzje i pozwoli nam zdecydowanie szybciej poradzić sobie z natłokiem spraw, jakie mamy podczas wykonywania naszej codziennej pracy.

Dodatkowo dzięki specjalnie przygotowanemu oprogramowaniu znajdziemy wszystkie funkcje, których nie ma w programach ogólnych. Dlatego warto sięgać wyłącznie po aplikacje, które zostały stricte skrojone pod nasz biznes. Dzięki temu zyskujemy wszystkie niezbędne narzędzia, które są potrzebne podczas naszej codziennej pracy w firmie.

Firma cateringowa to w dzisiejszych czasach wielka odpowiedzialność, dlatego warto obracać się pośród programów, które są idealnie dopasowane do naszych codziennych potrzeb.

Wybieramy program dla intendenta – na co zwrócić uwagę?

Wybór programu dla intendenta może stanowić nie lada wyzwanie. Jednak istnieją pewne aspekty, na które wystarczy zwrócić uwagę, a wybór przebiegnie o wiele sprawniej. O czym dokładnie mowa? Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze programu dla intendenta? Podpowiadamy!

Jakość programu dla intendenta

Przede wszystkim powinniśmy zacząć od sprawdzenia, z jakim narzędziem mamy do czynienia. Czy jest to jakościowy program, który ułatwi zarządzenie gospodarczymi kwestiami danej instytucji? A może jednak mamy do czynienia z oprogramowaniem, które budzi wątpliwości? Na jakie funkcjonalności Intendent dokładnie może liczyć? Im dokładniej przyjrzymy się danemu rozwiązaniu, tym większe szanse, że uda nam się zdobyć solidny program, który będzie dobrze służył i to przez długie lata.

Opinie innych intendentów

Poza tym możemy też sprawdzić, jaką opinią cieszy się wybrany przez nas program wśród innych intendentów. Co ciekawe, aby zebrać przydatne informacje, nawet nie musimy podejmować zbyt wielu kroków. W końcu do swojej dyspozycji mamy Internet, a wraz z nim miejsca, gdzie program dla intendenta bywa oceniany. Cennych informacji może dostarczyć nam zatem już wyszukiwarka internetowa, media społecznościowe, czy tematyczne fora internetowe.

Żywienie w firmach produkcyjnych – dlaczego przedsiębiorcy decydują się na taki krok?

Dlaczego przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników produkcji? Skąd w ogóle pomysł na wdrożenie takich rozwiązaniach? To ostatnio bardzo często pojawiające się pytania. Ty również chciałbyś poznać na nie odpowiedzi? Zajrzyj do poniższego tekstu!

Żywienie w firmach produkcyjnych jako dobry pijar

Pewnie co niektórzy uznają, że przedsiębiorcy prowadzący firmy produkcyjne decydują się na żywienie dla dobrego pijaru. W końcu żywienie w przedszkolu oraz w szkołach ma tylko sens. Czy tak faktycznie jest?

Na pewno oprogramowanie stołówka może wpłynąć dobroczynnie na budowanie wizerunku firmy, jak również sprawić, że będzie postrzegana jako firma dbająca o swoich pracowników. Jednak stwierdzenie, że program do stołówki firmowej wprowadzany jest tylko po to, by podnieść jej atrakcyjność w oczach pracowników, klientów, czy partnerów biznesowych jest błędne. Przedsiębiorcy w żywieniu swoich pracowników widzą o wiele głębszy sens.

Dlaczego w takim razie przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników?

Jakie powody kierują przedsiębiorcami? Co sprawia, że przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników? Powodów znajdzie się całkiem sporo, a większość z nich nie odbiega od powodów, dla których żywienie w szkole, czy innych placówkach jest wprowadzane. Wystarczy sprawdzić, na jakich zasadach działa program do kuchni w szkole, by dojść do wniosku, że korzyści z żywienia maluchów jest bardzo dużo.

Nie inaczej jest w przypadku dorosłych osób. Każdy powinien dbać o to, by jego posiłki były zbilansowane i bogate w składniki, które dostarczą energii, czy potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Praca fizyczna wcale nie jest taka łatwa, wymaga dużej energii, a dostarczyć ją można właśnie poprzez posiłki spełniające normy żywieniowe. Nie każdy pracownik dba o to, by jego posiłki były odpowiednio przygotowane, ale problem ten dostrzegają przedsiębiorcy, którzy chcą osiągnąć najlepszą wydajność, a przy tym nie zaszkodzić swoim pracownikom.

Dlatego, sięgają po takie środki, jak przedszkola, czy szkoły. Jeśli oprogramowanie przedszkole sprawdza się idealnie, to dlaczego nie miałoby się sprawdzić oprogramowanie dla firm produkcyjnych? Co więcej, żaden przedsiębiorca nie musi pracować nad żywieniem pracowników. Do swojej dyspozycji ma wykwalifikowanych ludzi, a także liczne narzędzia, czy programy żywieniowe do edukacji.

Na pewno swoje wsparcie mogą zapewnić intendenci, którzy są specjalistami w żywieniu. Co ciekawe, program dla intendenta może usprawnić cały proces układania jadłospisu dla pracowników, dlatego, jeśli zdecydujemy się nawiązać współpracę z fachowcem, warto również sięgnąć po odpowiednie narzędzia.

W opracowywaniu posiłków dla pracowników fizycznych może pomóc również program dla dietetyka, jak i sam dietetyk. Dzięki temu żywienie pracowników firmy przemysłowej staje się banalnie proste. Nad komponowaniem jadłospisu, czuwa program do liczenia kalorii oraz sztab wykwalifikowanych osób, a pracodawca może skupić się na swoich obowiązkach. Za to takie działania dają dobroczynny wpływ dla zdrowia pracowników, a także przekłada się na lepsze postrzeganie pracodawcy, czy przyjemniejsze warunki pracy.

Żywienie w firmach produkcyjnych a koszty

A co z kosztami? Czy przedsiębiorcy nie boją się o dodatkowe koszty wynikające z tego typu działań? Na pierwszy rzut oka wykarmienie pracowników wydaje się poważnym uszczerbkiem na finansach firmowych, lecz w dłuższej perspektywie można tak przygotować program, by każda ze stron była zadowolona.

Co więcej, takie działania przedsiębiorca może wliczyć w koszty prowadzonej działalności, a więc na pewno żywienie pracowników nie będzie dużym obciążeniem. Wręcz przeciwnie, wdrożenie programu żywieniowego, w tym również program do układania jadłospisów, czy nawiązanie współpracy z dietetykiem, czy intendentami może wyjść na korzyść każdemu przedsiębiorcy. Dlatego osoby, które jeszcze do tej pory nie rozważyły żywienia w swojej firmie, powinny poważnie rozważyć takie działania.