Żywienie, HACCP, program żywieniowy  
     
   
Strona Główna
Aktualności
Artykuły
Forum
Akty prawne
Oprogramowanie
Szkolenia
Katalog adresów
Czasopisma
Szukaj
Kontakt
Do pobrania
Zaloguj się





Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta? Załóż sobie
Tagi

haccp żywności składników produkcji higieny żywnością przepisy ustawy spożywczych zdrowia diety mineralnych pomocy dzieci kontrolę inspekcji sanitarnej ministra rolnictwa inspektor czystości dane rozporządzenie normy odżywczych program spiżarnia rodziców wikt dietetyków przedszkolu intendenta stołówki szkolno szkół jadłospis żłobku posiłków szpitali rada

Powered by RafCloud 2.0.2
Strona Główna arrow Aktualności arrow Nowości arrow Zasady komponowania posiłków w przedszkolach, szkołach, domach dziecka...

 

Zasady komponowania posiłków w przedszkolach, szkołach, domach dziecka... Drukuj E-mail
Intendenci, kierownicy kuchni  komponując posiłek w przedszkolu muszą pamietać o:



1. Odpowiedniej kompozycji.
2. Właściwej wilgotności potrawy.
3. Zapotrzebowaniu na odpowiednie wartości odżywcze i energię.

Pod pojęciem odpowiedniej kompozycji należy rozumieć właściwe zestawienie kolorystyczne, tzn.danie nie powinno być bezwyrazu pod względem kolorystycznym (jednolite). Prawidłowo skomponowane powinno zawierać element, który je ubarwi. Zazwyczaj takim elementem są surówki, np. z marchewki. Najczęsciej podawane na obiad ziemniaki nie dodadzą mu wyrazistości, przykładowo podana marchewka lub surowka z pomidorów, czerwonej kapusty wpłynie korzystnie na percepcję wzrokową ucznia jedzącego w stołówce szkolnej obiad lub przedszkolaka. O istotności tego apektu na pewno wiedzą mamy niejadków, które często tworzą różne stwory (np. na kanapce), by ich niejadek wreszczie coś chociaż skubnął. nie tylko zatem surówki dostarczą nam tak ważnych witamin, ale również dotrą do naszych odpowiednich receptorów.

Wilgotność posiłku, czyli  przestrzeganie zasady, by skomponowany obiad w przedszkolu nie był zbyt suchy. Szczególnie ważne jest to w momenice gdy serwujemy w stołówce suchy (nie w rozumieniu potocznym) kawałek mięsa.

Bardzo istotny element w komponowaniu posiłku to takie skomponowanie śniadania, obiadu i każdego innego posiłku, które w pełni dostarczy przedszkolakowi, uczniowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Ma ono pokryć zapotrzebowanie osoby żywionej na białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy..., no i oczywiście energię. Przy zapotrzebowaniu energetycznym należy pamiętać, by był na nią w odpowiednim procencie składała się  energia z białka, tłuszczy i weglowodanów. Myśląc o białku nie należy zapomnieć o  stosunku bialka ogółem do białka zwierzęcego.

Oczywiście szef kuchni, intendent mając na uwadze te wyznaczniki zawsze powinnien pamiętać o piramidzie żywieniowej, by już od najmłodszych lat kształtować u naszych milusińskich odpowiednie nawyki.

Życzę przyjemnego komponowania !!!
 
wstecz   dalej »
 

Sondy
Czy zdrowo się odżywiasz?
 
Czy Twoje dziecko jest prawidłowo żywione w szkole?
 
Do ulubionych
 
 

Licznik
2009600
   
    programy, stołówka, intendent, dieta, jadłospis, żywienie, kalorie,              Designed by: Net-Komp Usługi Informatyczne                  © Wikt.pl 2007    
 
 
  czwartek, 23 październik 2014