Żywienie, HACCP, program żywieniowy  
     
   
Strona Główna
Aktualności
Artykuły
Forum
Akty prawne
Oprogramowanie
Szkolenia
Katalog adresów
Czasopisma
Szukaj
Kontakt
Do pobrania
Zaloguj się





Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta? Załóż sobie
Tagi

haccp żywności składników produkcji higieny żywnością przepisy ustawy spożywczych zdrowia diety mineralnych pomocy dzieci kontrolę inspekcji sanitarnej ministra rolnictwa inspektor czystości dane rozporządzenie normy odżywczych program spiżarnia rodziców wikt dietetyków przedszkolu intendenta stołówki szkolno szkół jadłospis żłobku posiłków szpitali rada

Powered by RafCloud 2.0.2

 

Żywienie osób starszych Drukuj E-mail

Żywienie osób w podeszłym wieku jest tematem często pomijanym, zwłaszcza przez placówki żywienia zbiorowego, jak np. Domy Pomocy Społecznej. Prawidłowe żywienie osób w podeszłym wieku jest jednak elementem niezwykle istotnym...

Żywienie osób w podeszłym wieku jest tematem często pomijanym, zwłaszcza przez placówki żywienia zbiorowego, jak np. Domy Pomocy Społecznej. Prawidłowe żywienie osób w podeszłym wieku jest jednak elementem niezwykle istotnym. Jakże bowiem, organizm ma radzić sobie z pojawiającymi się wraz z wiekiem dolegliwościami, kiedy nie dostarczamy mu odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych? Skąd ma czerpać energię, jeśli w diecie brakuje niezbędnych witamin i minerałów?

Starzenie się organizmu zostawia ślad prawie na wszystkich układach organizmu. Zmiany te dotyczą układu moczowego, oddechowego, krwionośnego oraz układu ruchu. Co najważniejsze jednak, zaburzona zostaje zdolność trawienia i wchłaniania składników odżywczych spowodowana główne słabym wydzielaniem enzymów trawiennych.

Prawdą jest, iż u osób starszych zapotrzebowane energetyczne ulega obniżeniu. Nie należy jednak lekceważyć przy tym odpowiedniej podaży takich składników odżywczych, jak białko czy węglowodany. Ważne jest, by nie doprowadzić do wystąpienia niedożywienia białkowego. W jadłospisie takiej osoby nie powinno zabraknąć więc mleka i jego przetworów, a także chudego mięsa, ryb i jaj.

Istotnym elementem jest również podaż witamin i składników mineralnych, która u osób starszych powinna odpowiadać normom (o dziwo!) dla osoby w wieku 25 lat. Należy zwrócić uwagę zwłaszcza na odpowiednią podaż wapnia oraz witaminy D3.

Żywienie osób w podeszłym wieku, zwłaszcza w placówkach żywienia zbiorowego powinno podlegać ścisłej kontrolni dietetycznej. Niestety, w wielu placówkach proces ten wymaga usprawnienia i przeszkolenia osób za niego odpowiedzialnych.




mgr inż. Monika Mroczyk
"Dietoteka" Ostrzeszów


 
wstecz   dalej »
 

Sondy
Czy zdrowo się odżywiasz?
 
Czy Twoje dziecko jest prawidłowo żywione w szkole?
 
Do ulubionych
 
 

Licznik
2015258
   
    programy, stołówka, intendent, dieta, jadłospis, żywienie, kalorie,              Designed by: Net-Komp Usługi Informatyczne                  © Wikt.pl 2007    
 
 
  sobota, 01 listopad 2014